Vitrektomi Tedavisi
Vitrektomi Tedavisi
Tedavi için geç kalmış ve bazen lazere rağmen ilerleme gösteren hastalarda, mikroskop altında gözün içine 1 milimden ince özel aletlerle girilerek uygulanan bir cerrahidir. Göz içi sıvısı (vitreus) içindeki kanamaların ve çekinti yapan bantların temizlenmesi ve retinanın tekrar eski yapısına kavuşması hedeflenir. Ameliyatın en sık görülen yan etkisi, katarakt gelişimini hızlandırmasıdır. % 70 vaka ameliyattan sonra görmesinde artma kaydederVitrektomi ameliyatı nasıl yapılır?
Vitrektomide göze girmek için açılan delikler, kornea dediğimiz saydam tabakanın 3-4 mm gerisinden yani pars planadan yapıldığından bu ameliyata pars plana vitrektomi denir. Vitrektomide sklera dediğimiz gözün beyaz görünen tabakasında 3 delik açılır. Bir delikten göz içerisine sıvı verilirken, diger delikten sokulan vitrektom ile vitreus küçük parçalara ayrılarak göz içerisinden alınır. Çoğu zaman sadece lokal anestezi ile göz uyuşturularak yapılır. Hasta ameliyat bittikten sonra evine gidebilmektedir
Hangi retina hastalıklarında vitrektomi uygulanmaktadır ?
Göz içi kanama, ileri evre diyabetik göz hastalığı (proliferatif diyabetik retinopati), retina dekolmanı (ayrışması), makula (görme merkezi) deliği, makula önü zar oluşumu (epiretinal membran), göz içi enfeksiyon, göz içi yabancı cisim, göz yaralanmaları, dev retina yırtıkları, katarakt ameliyatı sırasında gözde kalmış lens kalıntıları, göz içine düşen yapay mercek gibi hastalıklarda vitrektomiyi uygulamaktayız.Vitrektominin Çeşitleri Nelerdir ?
Vitrektomi esnasında kullanılan aletlerin kalınlıklarına göre 20-ölçek, 23-ölçek, 25-ölçek ve 27-ölçek (vitrektomi diye adlandırılır. 20-ölçek vitrektominin çapı geniş olduğundan sklerada açılan delikler büyüktür ve ameliyat sonunda dikiş atmak gerekmektedir. Son yıllarda geliştirilen dikişsiz vitrektomi ameliyatında 23-ölçek (0.64 mm çap), 25-ölçek (0.5 mm çap) ve 27-ölçek mikrocerrahi aletler kullanılmaktadır. Bu yöntem ile sklerada açılan delikler çok küçük olduğundan dikiş atmaya gerek duyulmamaktadır ve bu ameliyatlara dikişsiz vitrektomi denmektedir.