Göz Tembelliği
Göz Tembelliği (Ambliyopi)
Göz tembelliği (ambliyopi) görme merkezinin bebeklik ve çocukluk döneminde yeterince gelişmemesi nedeniyle bir gözün diğerinden daha iyi görmesi durumudur. Göz tembelliği sıklıkla bir gözde ancak bazı durumlarda her iki tarafta da oluşabilmektedir. Çocukluk çağı başlangıçlı şaşılıklar, kırma kusurları, katarakt, göz kapağı düşüklüğü en sık göz tembelliği nedenleridir.
Göz tembelliği tedavisi görme merkezinin çeşitli yollarla uyarılması ve tekrardan işlevsellik kazandırılmasıyla gerçekleştirilmektedir gözlük kullanımı ile göz tembelliği olgularının %15’i tedavi edilebilmektedir. İyi gören göz kapatılarak tembel gözün aktif çalıştırılması kapama tedavisi uygulanır. Şaşılık, katarak, göz kapağı düşüklüğü gibi hastalıklarda nedene yönelik cerrahi uygulanır.
Göz tembelliğini önleyebilmek ve tedavisini etkinleştirmek için çocukları 1,4 ve 6 yaşında göz kontrollerini yapılması gerekir. Erken teşhis etkin tedavi için çok önemlidir.
Tedaviye 7 yaşından önce başlanan çocuklarda görme fonksiyonu tamamen normal hale getirilebilir. Göz tembelliğine neden olan sebepler, göz sorunları, erken dönemde fark edilip tedavi edilirse göz tembelliğinin gelişmesi önlenebilir. Tembellik tedavisine en iyi cevabı 4-5 yaşa kadar almak mümkündür. Bu sebeple hiç sorun olmasa dahi bebeklik döneminden başlanarak okul dönemine kadar yıllık rutin göz muayeneleri mutlaka yapılmalıdır.
Göz Kapağı Tümörleri
Göz kapakları ve çevresi dış etkenlere (güneş ışınları, ultraviolet, toz, duman vb.) en açık bir bölge olduğundan özellikle deri kanserlerinin en çok görüldüğü bölgelerden biridir. Göz kapağı tümörlerinin yaklaşık ¾’ü iyi huylu tümörlerdir.
Benign tümörler içinde en sık görülenler papillom, nevüs, seboreik keratoz, ksantelazma, kapiller hemanjiomdur.
Malign tümörler içinde en sık görülen bazal hücreli kanser, 2. En sık görülen squamöz hücreli kanserdir. Sebase kanser, malign melanom göz kapağında görülen diğer habis tümörlerdir.
Göz kapağı tümörü tedavisinde tümörün cinsi, büyüklüğü ve yerleşim yeri, etraf dokulara yaygınlığı önemlidir. Kötü huylu tümörlerin büyük çoğunluğu klinik görünümleri ile tanınır, gerekirse biyopsi ile ön patolojik inceleme yapılabilir.
Malign tümörler tümör etrafında her kenarda 3-4 mm temiz cerrahi sınır bırakarak tam olarak çıkarılması gerekir.