Akıllı Mercek
Akıllı Mercek Nedir?
İnsan gözünde doğal olarak bulunan lens (mercek), uzağı, yakını ve bu mesafeler arasındaki görüntüleri netleştirebilme özelliğine sahiptir. Akıllı mercek olarak adlandırılan çok odaklı mercekler, uzağı, yakını ve ara mesafeyi gözlüğe ihtiyaç duymadan netleştirebilme yeteneği olan merceklerdir. Bu mercekler, göz içine ameliyat ile yerleştirilmekte ve doğal merceğimizi taklit ederek bu mesafelerde net bir görüntü sağlamaktadırlar. Akıllı mercekler göze yerleştirildikten sonra ömür boyunca gözde kalmakta ve merceğin sağladığı net görüş hayat boyunca devam etmektedir.
Akıllı Mercek Kimlere Takılabilir?
Kataraktı olan ve gözlüğe ihtiyaç duymadan net görmek isteyen hastalar ya da uzak ve yakında yüksek numaraları olan hastalara bu mercek takılabilmektedir. Gözü lazer ameliyatına uygun olmayan yüksek numaralı hastalara da akıllı mercek uygulanabilir. Hastanın, miyop, hipermetrop ve astigmat oluşuna göre uygun olan akıllı mercek göze yerleştirilir. Hastanın akıllı mercek için uygun olup olmadığına, yapılacak detaylı göz muayenesi sonrası, göz hekimi tarafından karar verilir.
Akıllı Mercek Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Akıllı mercek ameliyatı, katarakt ameliyatına benzer şekilde yapılır. Kısa süreli bir ameliyattır. Göz içerisindeki doğal mercek ortadan kaldırılıp yerine akıllı mercek yerleştirilir. Göz, ameliyat öncesinde lokal anestezik damla ile uyuşturulur. Ağrısız bir ameliyattır. Nadiren genel anesteziye gerek duyulur. Ameliyattan sonra hasta yavaş yavaş net görmeye başlar ve ertesi gün günlük işlerini yapabilir. Hasta, ameliyattan sonra birkaç hafta boyunca damla kullanmaya devam eder. Ameliyattan bir gün sonra, bir hafta sonra ve bir ay sonra kontrole gelir.