Katarakt
Katarakt Nedir ?
Katarakt, göz bebeğinin arkasındaki doğal merceğin (lens) görmeyi azaltacak derecede şeffaflığını kaybederek bulanıklaşmasıdır.
Katarakt Kimlerde Görülür, Belirtileri Nelerdir ?
Katarakt her yaşta ortaya çıkabilmesine rağmen sıklıkla 60 yaşın üzerindekilerde görülen, nadiren doğuştan ya da travma sonrası olabilen bir hastalıktır. Katarakt ilerledikçe hastanın uzak veya yakın görmesi bozulur. Görmedeki sislenme zamanla artar. Işık yansımaları rahatsız edici olmaya başlar. Hastanın görme seviyesi, günlük yaşamını veya mesleğini engelleyecek düzeye kadar azaldığında katarakt tedavi edilir. Yakın gözlüğü takan yaşlıların, gözlüksüz yakını görmeye başlamaları merkezi kataraktın tipik belirtisidir.
Kataraktın Risk Faktörleri Nelerdir ?
Şeker hastalarında katarakt daha genç yaşlarda görülür. Uzun süre kortizonlu ilaç kullananlarda katarakt oluşma riski daha yüksektir. Katarakt doğuştan da görülebileceği gibi, göz yaralanmalarından sonra da ortaya çıkabilir.
Kataraktın Tanısı Nasıl Konulur?
Katarakt rutin göz muayenesi ile teşhis edilir. Hastanın görme seviyesinin azalmış olması ve biyomikroskobik göz muayenesinde kataraktlı merceğin görülmesi tanı için yeterlidir.
Kataraktta Erken Tanı Önemli Mi?
Her kataraktlı hastanın hemen ameliyat olması gerekmez. Katarakt belli bir sertliğe ulaştığında ve hastada görme şikâyetlerine yol açtığında tedavi edilmesi önerilir.
Katarakt Nasıl Tedavi Edilir ?
Kataraktın tedavisi sadece cerrahidir. Gözde katarakt oluşmuşsa ameliyat tek çaredir. Kataraktın ilaç ile tedavisi yoktur. Kullanılan ameliyat tekniği kısaca FAKO denilen “Fakoemülsifikasyon” yöntemidir. Bu ameliyat özel bir cihaz yardımı ile yapılmaktadır. Göze küçük bir tünel açılarak, ultrasonik dalgalar oluşturan cihazın ucu ile göz içine girilerek kataraktlı lens yerinde parçalanarak emilir. Çıkarılan lensin yerine, görme fonksiyonunu yerine getirecek kalıcı suni bir mercek (göz içi lensi) yerleştirilir.
Kataraktta Erken Tedavi Önemli mi ?
Katarakt belli bir evreye ulaştığında ve hastanın görmesini rahatsız edici düzeyde engellediği zaman ameliyat edilmelidir. Bazen şeker hastaları gibi göz dibinin net olarak izlenmesi gerektiği durumlarda, bazen de göz tansiyonu ile birlikte kataraktın olduğu durumlarda ameliyata daha erken evrelerde karar verilebilir.
Katarakt Geri Gelir mi ?
Katarakt geri gelmez ancak kataraktı çevreleyen ve suni merceğin içine yerleştirildiği saydam torba (kese) bazen kalınlaşabilir. Böyle bir durum geliştiğinde hasta katarakt ameliyatı öncesine benzer dumanlı, perdeli görmeden yakınabilir. Böyle bir durum ortaya çıkarsa, YAG lazer denilen özel bir lazer kullanılarak, birkaç dakikalık bir uygulamayla saydam torbadaki kalınlaşma ortadan kaldırılır.
Katarakt Hakkında Yeni Gelişmeler
Katarakt ameliyatında göz içine yerleştirilen lensin ultraviyolenin zararlı ışınlarından koruyan özellikle olanları da kullanılmaktadır. Hastanın her mesafede (yakın, orta, uzak) net görmesini sağlayan akıllı mercekler (trifokal, multifokal lensler) hasta arzu ederse ameliyat sırasında göz içine yerleştirilebilir.